Weersverwachtingsdata in GRIB bestandsformaat

Op 27 september 2016 gepubliceerd door Gerda Wiggemans

Mijn naam is Bram de Graaf en ik heb als Software Engineering student tijdens mijn afstudeerstage voor HydroLogic softwarecomponenten in HydroNET ontwikkeld voor het ontsluiten van weersverwachtingsdata in het GRIB bestandsformaat.4

Afstudeeropdracht Informatica

HydroLogic heeft een actieve outreach naar IT studenten op Hogescholen en universiteiten en ik ben in contact gekomen toen ik voor de minor Software Engineering van mijn Hogeschool (Windesheim) een client management app ging ontwikkelen voor HydroLogic met een groep medestudenten. Dat beviel zo goed, dat ik na verschillende bedrijfsbezoeken, gesprekken op bedrijfsmarkten en de aangeboden opdrachten op de website koos om bij HydroLogic af te gaan studeren. Dat blijkt achteraf een goede beslissing. Ik ben succesvol afgestudeerd en nu lid van het HydroLogic Research IT team. Wil je meer weten over mijn afstudeeropdracht? Lees dan nog even verder..

Efficient uitlezen subsecties GRIB bestanden

Het efficient kunnen uitlezen van subsecties van GRIB bestanden binnen HydroNET was de grootste technische uitdaging voor mij. De weersverwachtingsdata in GRIB bestanden is opgeslagen als raster. Wanneer de gebruiker slechts een klein deel van het raster wil inzien wil je dat HydroNET ook alleen dat deel uitpakt en uitleest. Het GRIB bestandsformaat leent zich echter helemaal niet voor het deels uitpakken van rasters. Ik heb de bestaande GRIB library in HydroNET uitgebreid met functionaliteit voor het uitlezen van subsecties van GRIB bestanden voor elke uitpakmethode (vier in totaal).

Ik heb tijdens mijn afstuderen bij HydroLogic veel vaardigheden  vanuit mijn studie kunnen gebruiken en verbeteren. Naast de software engineering competenties als ontwerpen, databases, object orientatie en web development kon mijn eigen ontwikkelmethodes en projectmanagement methodes kiezen en beheren.

Studenten zijn volwaardig lid van het Informatica team

Stagiairs draaien mee als volwaardige leden van het Informatica team bij HydroLogic; Ik deed mee met de daily standups en verschillende cursussen. De minor stagiairs werden beschouwd als onderdeel van het team en er was steeds goede begeleiding en ruim voldoende aandacht en reflectie voor onze vragen. De softwarecomponenten die ik in HydroNET ontwikkeld hebt worden nu succesvol gebruikt voor meerdere projecten binnen HydroLogic.

Dat geeft je als ontwikkelaar een heel ander niveau van motivatie en voldoening dan wanneer je een project voor spek en bonen uitvoert! Bij HydroLogic worden afstudeer of stage opdrachten in overleg met de student geformuleerd.

Bram de Graaf (vooraan links)

Informatica Windesheim: inmiddels afgestudeerd en lid van team HydroLogic Research

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn