Jan Willem Leeuwenhoek: ontwikkelen mobiele app

Op 6 juni 2016 gepubliceerd door Bianca Dijkshoorn

In juni 2014 ben ik afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool in Informatica. Bij HydroLogic kon ik afstuderen op het topic waar ik het meest geïnteresseerd in ben: het ontwikkelen van mobiele apps. Ik heb een mobiele app ontwikkeld voor het price winning product van HydroLogic: HydroNET.

Wil je weten wat HydroNET precies is? Dat kun je hier vinden.

Afstudeeropdracht samen formuleren

Mobiel ontwikkelen vind ik gewoon hartstikke interessant, en ik wilde op dat onderwerp afstuderen. Dat was goed bespreekbaar bij HydroLogic en hun plannen om een mobiele app voor HydroNET te laten ontwikkelen hebben we in samenspraak en naar tevredenheid van mijn begeleiders bij de Haagse Hogeschool tot een goede opdracht geformuleerd. Bij HydroLogic stage lopen of afstuderen betekent altijd dat je ergens aan werkt wat werkelijk gebruikt gaat worden. De student leert ervan, en HydroLogic kan het tool gaan gebruiken. Serious business dus.

Praktijkervaring opdoen door mee te draaien in het team

Het werken aan de ontwikkeling van de mobiele tool voor HydroNET heeft mij erg veel kennis opgeleverd. Het was een spannende uitdaging om met een echt commercieel project bezig te zijn. Het bleek goed aan te sluiten bij de kennis die ik op de Hogeschool had opgedaan. Je doet bij HydroLogic erg veel praktijkervaring op, omdat je ook meedraait in het team en hoort wat de klant wil. Daar moet je flexibel in zijn en je moet met klanten het oorspronkelijke plan aan kunnen passen. Dat is een van de dingen die ik tijdens mijn afstudeerproject goed heb leren managen.

Minimaliseren van datagebruik; een hersenkraker

Technisch gezien heeft de ontwikkeling van HydroNET mobiel mij veel geleerd over JavaScript, jQuery, PhoneGap en het Intel app framework. Daarnaast waren de requirements zo vastgelegd dat ik ook de mogelijkheid kreeg om eigen PhoneGap plugins te schrijven waarmee de webapp native code aanroept.

Een van de speerpunten tijdens de ontwikkeling was het minimaliseren van datagebruik. Dat heeft me enorm veel kopzorgen bezorgd! HydroNET mobiel toont naast grafieken met neerslagdata en voorspellingen ook kaarten met (WMS) lagen die bijvoorbeeld weergeven hoeveel regen er is gevallen in een bepaalde periode. Een voorbeeld ervan is te zien in de afbeelding hieronder:

JWblog

Aangezien dit soort gegevens niet allemaal in portrait modus het meest optimaal in beeld komt, is er gekozen om alle applicaties in de container ook in landscape modus te laten zien. Dit zorgt er alleen wel voor dat de viewport van de browser veranderd wordt bij elke rotatieverandering van je toestel. Omdat HydroNET mobiel als generieke container is opgebouwd was dat niet zo handig: als een applicatie in de container getoond wordt, blijft die applicatie actief op het moment dat een andere wordt geopend (de app verdwijnt naar de achtergrond). OpenLayers (library om kaarten te tonen) ging nieuwe requests uitvoeren op het moment dat de viewport veranderde en dat betekende weer meer datagebruik… Daar moest ik een oplossing voor vinden! Ik heb verschillende methoden geprobeerd en uiteindelijk de beste oplossing met het minste datagebruik kunnen aandragen. Het was best ingewikkeld om daar te komen, maar als er een goede oplossing wordt bereikt kun je heel tevreden zijn met het resultaat. Ik ben dat hele traject uitstekend begeleid en kon altijd rekenen op steun en hulp van de collega’s van HydroLogic.

HydroNET mobiel is een mooi product geworden, een product dat de verwachtingen van de klant en HydroLogic heeft overtroffen. Leuk om dat te horen! Dankzij deze opdracht, de uitvoering en de samenwerking met het team en de fijne werksfeer heb ik mijn diploma bij de Haagse Hogeschool kunnen halen.

Werken met de nieuwste technieken, geen saaie 9 tot 5 baan

Wederzijds is de samenwerking prima bevallen: ik heb na mijn afstuderen een contract aangeboden gekregen zodat dat ik door kan gaan met het ontwikkelen van mobiele apps bij HydroLogic, en dat doe ik nu nog steeds. We hebben naast HydroNET mobiel een heel aantal andere apps in ontwikkeling en daar komen er steeds meer bij. Het mooiste aan mijn werk vind ik wel dat ik blijf leren, doordat de nieuwste beschikbare technieken worden gebruikt. Daarnaast werk ik in een hartstikke leuk en jong team, waarbij wij ons focussen op mobiele apps en op de back end van onze systemen. Dit betekent voor mij dat ik naast nieuwe mobiele ontwikkelingen, ook aan nieuwe maar oh zo leerzame backend ontwikkelingen zal gaan werken. Al met al geen saaie 9 tot 5 baan maar werk waar je elke keer nieuwe uitdagingen krijgt, uitdagingen die je werk leuk, vernieuwend en leerzaam maken.

Ik ben regelmatig op Hogescholen om workshops te geven of bedrijvendagen bij te wonen, wie weet ontmoeten we elkaar daar! Ik ben inmiddels zelf begeleider van ICT stagiairs en afstudeerders, als je je CV opstuurt naar jobs@hydrologic.com nemen we contact met je op.

Jan Willem

Jan Willem Leeuwenhoek
Informatica, Haagse Hogeschool

(Jan Willem is inmiddels afgestudeerd en een van onze collega’s)